Trender & framtidsscenarion

Under våren 2023 bjöd vi in Kairos Future för att blicka över trender och osäkerheter som påverkar besöksnäringen, ta del av en sammanfattning här.

I april 2023, bjöd vi in Kairos Future för att hjälpa oss att lyfta blicken, se trender och osäkerheter som påverkar oss i besöksnäringen, med fokus på inhemska besökare 

Kairos Future är ett svenskt forsknings- och managementkonsultbolag med fokus på omvärldsanalys, framtidsstudier och strategi. 

 

Sammanfattning

 

Resors syfte blir viktigare

Efter pandemin ser vi att syftet med resan blir viktigare för människor, mer än bara häftiga upplevelser. I topp hittar vi ”att vara tillsammans med familj, partner och vänner” som allra viktigast under semestern.  
Visa gästen hur man kan uppfylla detta genom ett besök hos dig!

 

Klimat och extremväder 

Hur kan detta komma att påverka min verksamhet? Är jag rustad för extrem värme eller översvämning?  
Över 40% av Kairos futures tillfrågade anser också att turismföretag är mest ansvariga för att minska resandets negativa påverkan på miljön.  

Konsumtionsprioriteringar

Annan konsumtion prioriteras och både privatpersoner och företag blir mer selektiva. Hur gör jag det värt att komma till mig?
20% svarar att de kommer fortsätta resa som vanligt, trots lågkonjunktur och 43% anger att de komma avvakta och se (svenska resenärer våren 2023)  

AI förändrar turismen – Eller?

AI’n (Artificial intelligence) utvecklas i rekordfart och samhället blir mer och mer digitaliserat. Samtidigt ser vi att värdet på det som inte kan digitaliseras ökar. Ju mer samhället digitaliseras, ju större värde sätter vi vid det personliga mötet och känslan av att vara utloggad.  

Som turismföretag kan istället fundera över hur du kan dra nytta av automation för att sköta det ”tråkiga” eller tidskrävande.
Det finns möjligheter på olika nivå, allt från låta robotar sköta disken till att använda gratistjänster online som kan hjälpa dig med översättningar eller marknadsföringstexter. Möjligheterna är alltså stora för dig som håller dig uppdaterad och fundera på hur du kan hjälpas på bästa sätt. 

 

Nya tider kräver nya frågor 

Från Vad är möjligt? till Vad är inte möjligt? 

Från Kommer det påverka mig? till Hur kommer det påverka mig?  

Se hela presentationen här (PDF)

Finns det något material du inte kan ta del av? Hör av dig till oss via mail så hjälper vi dig.