Aktiviteter

01

Dec

MAT Kunskapsbuffé om gastronomi och lokala produkter

MAT Kunskapsbuffé består av 14 digitala föreläsningar, där en ny föreläsning släpps varje vecka - från den 1 sep till den 1 dec. Föreläsningarna riktar sig till dig producerar, förädlar, bedriver lantbruk, gårdsbutik, restaurang eller café. Kanske funderar du på att starta livsmedelsföretag?

Den 1 december publiceras föreläsning nummer 14:

Bonden – den nya stjärnan! Hur bra procentled bygger topprestauranger. 

Med Anna Norström, mat- och resejournalist med fokus på Fine Dining. Intervju med Per Bengtsson, PM & Vänner.

Vad är hemligheten bakom maten på världens bästa restauranger? Det är ganska enkelt, egentligen! Det handlar om bra råvaror. Producenten, bonden, odlaren – det är där allt startar i det kugghjul som är en restaurang. Efter den industriella revolutionen glömde vi bort hur viktiga dessa nyckelpersoner är, såväl i hemmen som i resturangbranschen. Men för oss här i Norden blev det nynordiska matmanifestet ett uppvaknande!
I den här föresläsningen tar vi ett titt på hur nära samarbeten skapat världens bästa restauranger; ur ett makro- till mikroperspektiv. Vi kollar in goda exempel från i kök runt om i världen och Sverige, och vi pratar om vad en forager gör.
Föreläsningen avslutas med en intervju med Per Bengtsson på PM & Vänner som bland annat berättar om vad “Vänner” står för och hur de arbetar med att få lokala ingredienser på sina menyer.

09

Dec

Nationell konferens om Sveriges Livsmedelsstrategi.

Den 9 december 2020 bjuder Tillväxtverket och Jordbruksverket in till en digital nationell konferens kring livsmedelsstrategin. Vi erbjuder ett tillfälle att inspireras och lära av varandra. 

Under konferensen fokuserar vi på livsmedelskedjans möjligheter och utmaningar.
Målet är att tillsammans:

  • skapa förutsättningar för långsiktigt konkurrenskraftiga företag
  • bidra till en ökad hållbar livsmedelsproduktion och
  • att alla delar av livsmedelskedjan utvecklas både parallellt och i samspel.

Många intressanta talare från hela livsmedelskedjan. Från restaurangbranschen deltar Danyel Couet från Restaurang Allegrine samt matprofilen Tareq Taylor.

16

Dec

Visit Sweden: Webinarium om Svemester

Varmt välkomna till det första av flera webinarium där vi på Visit Sweden kommer att dela med oss av inspirerande och användbara kunskaper, insikter och information gällande ”Svemester”.

Svemester är Visit Swedens vidgade uppdrag för 2021 där vi – förutom vårt internationella uppdrag – nu även ska driva efterfrågan (och tillväxt) till Sverige som hållbart resmål bland inhemska målgrupper. Ett väldigt viktigt uppdrag när besöksnäringen och världen är inne i en kris vi aldrig kommer att glömma, fylld med osäkerhet, permitteringar och konkurser. En tid med människor som sliter hårt för att Sverige även efter krisen ska ha ett brett turistiskt erbjudande.

 

Webinariet äger rum på förmiddagen den 16 december (exakt tid återkommer vi med inom kort, men gör en notering i kalendern redan nu). Under webinariet kommer vi att dela med oss av key insights vår förstudie, men även ge er insyn i vårt angreppssätt, process och ambition givet mål och syfte.

I förstudien har vi samlat insikter från egna undersökningar och källor som exempelvis från Oxford Economic, men även de insikter som andra inom näringen har varit generösa att dela med sig av till oss och er. Vi ser webinariet som ett av de första stegen i ett nytt samarbete med strävan att få med hela vår näring i satsningen. Länk till webinariet och agenda kommer skickas ut under kommande veckor.

Hoppas vi ses den 16 december!
Visit Sweden