Anställ personal från Europa

Tillsammans med Arbetsförmedlingens satsning ”EURES” så ger vi här info om hur du kan få hjälp med rekrytering från andra EU-länder.

Vill du anställa personal med god kompetens från andra EU:länder? 

Har du, likt många andra, problem med att hitta bra personal till din verksamhet? Via arbetsförmedlingen Eures får ni, helt kostnadsfritt, hjälp att hitta kompetent personal från Italien, Frankrike, Spanien, Litauen, Estland eller Kroatien.  

 Yrkesroller som innefattas: 

  • Kock 
  • Servitör 
  • Bartender 
  • Receptionist 

 

Fördelar för dig 

De länder som Eures arbetar med kräver normalt sätt en högre utbildning för att bli bland annat kock och du kan därför förvänta dig hög kompetens. Personer som söker sig till arbete i Sverige genom Eures vill arbeta mycket men även lära sig om kulturen. Ofta är det personer som är nyexaminerade och som letar efter en ny och spännande upplevelse. Samtliga arbetstagare är över 18 år och kan engelska. Processen sker i början av året för möjlighet att hitta personal till sommaren. Eures finns med i hela processen samt följer upp även när den anställda är på plats. 

 

Vad krävs av dig:  

  • Tillämpa kollektivavtal 
  • Erbjuda en anställning på minst 3 månader och helst 100% omfattning 

Vad är önskvärt av dig:
För att ses som än mer attraktiv arbetsgivare är det en fördel om du  

  • Kan erbjuda boende, alternativt erbjuda hjälp för att hitta boende. Boendet behöver inte vara gratis men gärna till ett förmånligt pris. 
  • Kan hjälpa till med transport till och från arbetsplatsen, alternativt arbetsbil, ifall bostaden ligger en bit ifrån arbetsplatsen. 

Många länder står inför samma utmaningar när det kommer till kompetensbrist så det gäller att visa att du är en attraktiv arbetsgivare. Destination Småland bidrar med information om hur det är att leva i Kronoberg/Småland/Sverige.    

 

Hur går jag till väga: 

För att vara med och hitta personal via Eures behöver du  

  1. Skriva en platsannons på engelska om vad det är du söker (se bifogad mall). Denna annons skickas till Eures samarbetspartners, exempelvis en kockutbildning i något av samarbetsländerna. 
  1. Använd samma information från din annons ovan och publicera en annons på platsbanken. Tänk på att även denna ska vara på engelska. https://arbetsformedlingen.se/for-arbetsgivare/rekrytera/annonsera-i-platsbanken/sa-har-annonserar-du-i-platsbanken  

Eures hjälper till med gallringen och plockar ut passande kandidater. (Du behöver alltså inte gå igenom alla på egen hand.) Hittar du direkt en sökande som passar så går ni vidare med en digital intervju, alternativt träffas på plats. Då kan den arbetssökande ansöka om ersättning för sin resa hos Eures. 

Ekonomiskt bidrag: 
När du anställer personal via Eures så finns det ett ekonomiskt bidrag för dig att ta del av, som är en engångssumma på 1 390 eller 1 740 euro per anställd. Läs mer om vilka krav som då behöver uppfyllas:
https://arbetsformedlingen.se/other-languages/english-engelska/eures-targeted-mobility-scheme/eures-targeted-mobility-scheme/for-arbetsgivare  

 

Arbetsförmedlingen, jan 2023

Är du intresserad eller vill veta mer? 

Läs mer på https://eures.ec.europa.eu/employers_en
 

Kontakt: Banna Thioubou Eures-rådgivare (rekrytering från EU/EES)| EURES Adviser Banna.thioubou@arbetsformedlingen.se +46(0)10-488 77 47
Ladda ner annonsmall
Läs mer på hemsidan
Läs mer på hemsidan

Finns det något material du inte kan ta del av? Hör av dig till oss via mail så hjälper vi dig.