Google Business Profile

Lär dig hur man skapar eller uppdaterar sin företagsprofil på Google för att öka din synlighet. (f.d Google My Business)

Tillsammans med tips från vänner och familj så är Google svenskens största inspirationskälla inför en resa. Efter att man har fått ett tips så är också Google den sida som flest personer vänder sig till för att hitta vidare information, hitta till din hemsida/kontaktuppgifter och slutligen genomföra en bokning eller ett besök. 

 Just därför är det så viktigt att du tar kontroll över informationen som finns när man ”googlar” på din verksamhet. Det bästa av allt är att det är helt kostnadsfritt.   

 

Såhär kan en företagsprofil på Google se ut:

 

 

 

Kom igång!

1. Skapa eller ta ägandeskap av din företagsprofil

Gör en Google-sökning på din verksamhet. Gör detta genom att öppna ett privat fönster (ibland kallat ”inkognito”) under arkiv i din webbläsare. Detta gör att ingen av din tidigare sökhistorik följer med och påverkar din sökning.
Dyker det upp någon företagsprofil? Gör det inte det så behöver du skapa en helt ny.

Det kan också vara så att Google själv har genererat en profil och då behöver du verifiera och begära åtkomst för att kunna uppdatera informationen. Det kan ta några dagar att få igenom verifieringen.
Skapa eller hantera din företagsprofil här: https://www.google.com/business/

 

2. Fyll på med information

När du skapat ett fått tillgång till din företagsprofil så börjar det roliga! Nu ska du lägga in information. Här är en lista över vad som bör finnas med:  

  • Företagsnamn  
  • Adress + kartfunktion för att även bli synlig på Google maps 
  • Telefonnummer 
  • Hemsideadress 
  • Mailadress 
  • Öppettider (obs. Det är viktigt att hålla dessa uppdaterade och du kan gå in och ändra vid exempelvis särskilda högtider)  
  • Lägg upp bilder och se till att verksamheten visas på ett attraktivt sätt. Här kan även privatpersoner lägga upp bilder från din verksamhet så ha lite koll på dessa och anmäl om det är något felaktigt som kommit upp.  
  • Presentera era olika tilläggstjänster eller produkter 
  • Recensioner. Att göra det möjligt för besökare att interagera med er sida och lämna en recension är ett bra sätt för att öka synligheten. Men glöm inte att ha koll på dessa och bemöta kommenterar. Det är vanligt att söka på exempelvis ”Restaurang Växjö öppen idag”. Därför är det viktigt att det finns inlagt var du ligger och dina öppettider så att du kan matchas med denna sökning.

 

3. Följ upp och uppdatera

Glöm inte att hålla informationen uppdaterad! Exempelvis vid högtider med speciella öppettider.
På ditt konto kan du även se hur ditt konto har
använts, hur många visningar din företagsprofil fått och hur många som klickat sig vidare till din hemsida eller kontaktat er. Du kan även se vilka sökord som ”Googlats” för att hitta den. 


Källor:Fjällbyrån. Visit Skåne. 

Finns det något material du inte kan ta del av? Hör av dig till oss via mail så hjälper vi dig.