Ett särskilt fokus på den tyska besökaren

… och hur du bäst bemöter din tyska gäst!

Vår största utlandsmarknad

När vi är det län som har högst andel utländska gästnätter i Sverige och tyskarna toppar vår lista med mer än 5 ggr så mycket som danskarna på andraplatsen, är det välmotiverat att rikta ett särskilt fokus på den tyska besökaren.

I endast Kronoberg passerade de tyska gästnätterna 260 000 under 2019. Dessa innefattar kommersiella gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter. Kronoberg låg även i topp 5 för tyska gästnätter 2018.

Källa: SCB/Tillväxtverket bearbetat av Tourism in Skåne

Vad söker tyska turisten på?

När den Sverigesugna turisten från Tyskland letar inspiration eller planerar sin resa är det flera saker som är intressant för denne att veta mer om. 963 000 turismrelaterade sökningar gjordes totalt om Sverige från Tyskland 2018, en ökning med 13%. Vad sökte de mest på? Jo paketresor!

Källa: VisitSweden Marknadsprofil 2019

Kort och gott om den tyska besökaren

Tänk på att tysken:

  • i genomsnitt stannar längre än 8 dagar i Sverige.
  • uppskattar den svenska kulturen och vårt sätt att vara, liksom den svenska mentaliteten som i regel ses som mjukare än den tyska.
  • gärna reser runt i olika delar av Sverige och gladeligen kombinerar stad och landsbygd.
  • har 6 veckors skollov under sommaren, som varierar mellan juni – september. Detta är tyskens högsäsong.
  • trivs bäst när det är ordning och reda, får skriftliga bekräftelser och är väl förberedd. Även inför semestern vill man försäkra sig om att allting kommer att flyta på bra.
  • inte bara är en tysk, utan identifierar sig mycket med den delstat där hen är hemmastadd. Denna regionala identitet är mycket viktig och tysken visar därför också intresse för våra olika svenska regioner och lokala variationer. Vad kan du lyfta som är unikt för din ort, Kronoberg eller Småland?
  • fortfarande föredrar att få sin information på tyska. Kan du erbjuda din hemsida och annan viktig information på plats på tyska är detta en riktigt stor fördel för dig.

De mest populära resewebbsidorna i Tyskland:

Bahn.de
Booking.com
Tripadvisor.de
Holidaycheck.de
Airbnb.de

För att hjälpa tysken att hitta våra smultronställen på landsbygden som hen så gärna besöker, bör du finnas på en eller flera av ovanstående webbsidor.

Tips om du vill fördjupa dina kunskaper:

Tillbaka

Workshop och föreläsning: Nyckeln till digital framgång för besöksnäringen
Småland hjälper dig att synas bättre online
Kronobergs läns turismpris 2023
Året som gått med projektet ’Stärkt värdskap mot internationellt reseled’