MAT2021 finalist i Placebrander of the Year 2022

Pressmeddelande 2021-11-11

Evenemanget MAT2021 till final i tävlingen Placebrander of the Year 2022.

Evenemanget MAT i är finalist i tävlingen Placebrander of the Year – årets platsmarknadsförare 2022. Motiveringen är bland annat att man satt Växjö och Kronoberg på kartan för hållbar och närproducerad mat samt den handlingskraftiga omställningen i spåren av pandemin.

Priset Placebrander of the Year instiftades 2013 av just företaget Placebrander och premierar imponerande insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Med platsmarknadsföring menas insatser som i någon form syftar till att stärka och utveckla en plats varumärke och generera fler invånare, besökare, evenemang, investeringar eller etableringar. Tävlingen är öppen för alla typer av insatser som syftar till att stärka en plats attraktivitet.

Nu är alltså MAT utsedd av en jury till finalen i tävlingen med följande nominering:

Evenemanget MAT har under 10 år satt Växjö och Kronoberg på kartan för hållbar och närproducerad mat. När pandemin slog till ställde man om evenemanget som vanligtvis drar 100 lokala producenter och 50 000 besökare. Först en serie digitala seminarium. Sedan restaurangveckan UT o ÄT – en vecka där Växjös restauranger tolkade lokal och hållbar mat. Därefter MAT-rundan – istället för att gå på marknad fick besökarna åka till producenterna. Sammantaget har satsningarna stärkt Växjö och Kronobergs position som en nationell mötesplats för kunskap kring hållbara måltider.

Bakom projektet står Växjö kommun, Region Kronoberg, Länsstyrelsen Kronoberg och Destination Småland. Under 2021 har Destination Småland haft uppdraget att leda evenemanget och Karin Malm har varit projektledare
– Vi är glada och stolta att evenemanget MAT får detta erkännande och nationell uppmärksamhet, säger hon. Nomineringen får vi tack vare det mångåriga samarbete som ligger bakom uppbyggnaden av evenemanget där även bolaget Växjö & Co haft en stor del.

– En annan viktig faktor tror jag är den snabba omställningen vi gjorde på grund av pandemin, fortsätter Karin. Jag vill också rikta ett stort tack till alla som varit med och bidragit i år och tidigare år för att sätta Växjö och Småland på kartan för hållbara måltider.

Finalen avgörs i Skellefteå på Placebranders Day i maj 2022. Enligt arrangören har man fått in rekordmånga bidrag i år och en trend de ser är en ökning av samarbeten över kommungränserna och bidrag från eldsjälar och ambassadörer. De övriga nominerade är Upptäck Jämtland, Tjena Polcirkeln från Hej Hemby, Nyfiken på grannen och Söderhamns 100 sommartips.

Läs mer om tävlingen, alla nominerade och se film på Placebranders hemsida: https://placebrander.se/placebrander-of-the-year/

Läs mer om MAT här:

www.matsmaland.se

Kontakt: Projektledare Karin Malm, Destination Småland, 0470-733275

page1image1815936