Småland en del av världens största utomhusbar: The Drinkable Country

Sveriges marknadsföringsbolag Visit Sweden öppnade den 16 juni bokningen till världens största utomhusbar: The Drinkable Country. Besökare kan nu njuta av unika svenska dryckesupplevelser vid 16 bord på några av Sveriges mest natursköna platser, där ibland fyra i Småland: Kasteberg, Asa, Wallby och Stufvenäs.

 

The Drinkable Country är en djupdykning i den mångfald av smaker som naturligt finns i den svenska naturen. Dryckesrecept har tagits fram av några av Sveriges ledande dryckesexperter. Fokus har varit att lyfta lokala smaker och skapa gör-det-själv-recept baserade på råvaror från naturens skafferi i Sverige och Småland.

Initiativet är en fortsättning på The Edible Country, världens största gör-det-själv-gourmetrestaurang som Visit Sweden lanserade 2019. Måltidskonceptet utökas nu alltså med dryckesupplevelser.

– Det är roligt att se en utveckling av The Edible Country som har betytt mycket för vår region. Att vi nu lyfter in dryckesupplevelsen känns helt rätt i tiden då intresset för lokala drycker är stort. Vi får nu möjligheten att berätta mer om våra dryckesproducenter och smakupplevelser i Småland, säger Karin Malm, projektledare på Destination Småland.

– The Drinkable Country gör det möjligt för besökare att utforska svenska smaker i världsklass direkt från naturen. Landets stora skafferi med bär, växter och friskt vatten erbjuder många fantastiska dryckesupplevelser som vi vill visa upp för många fler, berättar Jens Heed, som leder Måltidsturismprogrammet på Visit Sweden.

The Drinkable Country kan bokas redan till sommaren

– Vi kommer att erbjuda The Drinkable Country en gång i veckan under hela sommaren. Besökaren bokar sin plats i förväg och kommer förbi vår gårdsbutik och hämtar upp en korg där vi har förberett ingredienser, recept, alla redskap och glas som behövs för att skapa sin egengjorda drink vid vårt bord. Bordet står placerat på en lugn och vacker plats; en somrig äng med småländska stenmurar och äppleträd. En plats som är speciell för oss på Kastebergs gård och som vi nu kan visa upp på ett unikt sätt för våra besökare, berättar Jenny Brandt om är ansvarig för upplevelserna på gården.

”Bordet i skogen” har öppnat upp för många spännande möten och samarbeten för oss. Det står helt klart att matupplevelser i naturen är någonting som efterfrågas och som gästerna älskar. Därför känns det extra kul att vi nu även kan addera dryckesupplevelser med smaker från skogen som en spännande nyhet i vårt utbud. Att umgås utomhus i naturen och dessutom lära sig mer om sådant som är ätbart runt omkring oss känns som en klockren aktivitet för grupper i sommar, säger Emma Ekaremål på Asa Herrgård. Hon var med redan från starten av the Edible country 2019.

 

Liksom med maten är tanken att gästerna antingen kan skapa sina egna dryckesupplevelser med recept från dryckesexperterna och ingredienser som finns i omgivningen, eller med hjälp av en lokal guide.

(Foto:Niklas Nyman/Visit Sweden)

 

Ett smakprov på drinkrecepten
Sommarens drinkrecept för The Drinkable Country i Södra Sverige är framtaget av Rebecka Lithander – sommelier på Restaurang Mutantur och tidigare Daniel Berlin Krog:

”Sommargrönska”
Ingredienser för två drinkar:
En handfull färska spritärter
En tesked rosmarin
En handfull harsyra eller ängssyra
40 cl sockerlag
Några skivor gurka
10 cl av en lokal äppelmust med hög syra
Valfritt: 8 cl svensk vodka
Skala ärtorna och häll ner dem i shakern tillsammans med lite sockerlag och äppelmust. Muddla till mos och tillsätt is (och ev vodka). Skaka ordentligt, smak av och justera sötman med sockerlag efter behov och sila ner i coupetteglas.
Garnering: Gurka och rosmarin.

Mer information och kontakt
Presskontakt Visit Sweden: Carolina Ramnö,
Carolina.ramno@visitsweden.com
Presskontakt Destination Småland Karin Malm
karin.malm@destinationsmaland.se

Relaterade länkar