Nio hållbara sätt för mig som turismaktör

Hållbarhetsarbete kan upplevas stort och komplext. Här finns tips på konkreta åtgärder inom nio områden.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något! Vad kan vi förändra eller förbättra i min verksamhet?  
Fundera också på vilka saker nedan som skulle kunna öka er effektivitet och lönsamhet i företaget, för hållbarhet är ju även = ekonomisk och social hållbarhet.  

 

Energi & Vatten 

  • Byt till ledbelysning och använd timer/rörelsedetektorer
  • Följ upp fjolårets förbrukning, jämför med årets och skapa sparmål utifrån det • Om du mot förmodan inte redan har förnybar energi, byt avtal
  • Gör en långsiktig plan för att byta ut storförbrukare av energi
  • Producera din egen energi, exempelvis med solceller på taket
  • Återanvänd regnvatten, som toalettvatten eller för bevattning
  • Uppmuntra dina gäster att hushålla med vatten och informera om att vi har vattenbrist i länet
  • Det går åt 16 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött. Genom att ställa om till en mer vegetarisk meny finns det mycket att tjäna 

 

Kemikalier & Gifter 

  • Inventera vilka kemikalier ni använder. Tänk igenom vilka ni kan utesluta/ersätta
  • Städa med miljömärkta städ och diskmedel eller städa kemikaliefritt med mikrofiberduk och ångtvätt
  • Var noga med doseringen när kemikalier används, så du inte överdoserar. Välj tvål och schampoo som är miljömärkta
  • Använd ekologiska råvaror för mat och dryck 

 

Avfall & Återvinning 

  • Ta för vana att tänka igenom ”behövs verkligen det här”
  • Källsortera och öka andelen avfall som går till återvinning
  • Gå igenom kontrakten för er avfallshantering och se om det går att arbeta smartare
  • Kompostera eller källsortera matavfall
  • Använd inte engångsartiklar
  • Tydliggör rutiner för sortering av avfall och gör återvinningsplatser lättillgängliga

Resor & Transporter 

  • Lyft upp informationen om möjligheter att hitta er destination och utflyktsmål med kollektivtrafik eller cykel
  • Premiera kollektiva resor bland medarbetare. Kanske erbjuda månadskort på kollektivtrafik som en löneförmån
  • Samordna leveranser från flera leverantörer
  • Satsa på en bra cykelparkering för medarbetare och gäster
  • Välj bränslesnåla fordon som drivs med biobränslen
  • Samarbeta med vandrings- och cykelleder, samt kajakuthyrningar i området 


Inköp & Leverantörer
 

  • Ställ krav på leverantörer gällande deras hållbarhetsarbete
  • Be dina leverantörer om hjälp att hitta hållbara produkter
  • Handla inredning, dekoration, bestick m.m. från second hand butiker – gör en god gärning och spara pengar samtidigt
  • Välj gärna miljömärkta och närproducerade produkter och tjänster
  • Samordna leveranser från olika leverantörer 


Mat & Dryck
 

  • Erbjud schyssta produkter. Gå igenom vilka möjligheter som finns att servera ekologiska och fairtrademärkta produkter. Glöm inte att skylta med det.
  • Minska matsvinnet, sälj ut överbliven mat billigare, exempelvis via appen Karma
  • Byt ut take away-förpackningar i plast eller aluminiumfolie till pappersförpackningar
  • Säsongsanpassa dina menyer för att kunna använda lokala råvaror så mycket som möjligt och berätta det för dina gäster
  • Erbjud fler vegetariska alternativ på menyn -det är klimatsmart. Det går åt 16 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött.  


Natur & Kulturarv
 

  • Använd storytelling för att berätta om den lokala kultur- och naturupplevelsen
  • Inspirera medarbetare att upptäcka lokala naturupplevelser och historiska platser för att i sin tur kunna förmedla det till gästerna
  • Länka från hemsida till sevärdheter i närområdet
  • Erbjud exponering av lokala aktörer i exempelvis reception
  • Berätta om allemansrätten på hemsida och/eller i olika tryckt material 


Tillgänglighet & Hälsa
 

  • Informera om var närmaste träningsmöjligheter finns, eller kompletterande träningsformer om ni erbjuder det själva
  • Erbjud mat och fika som är tydligt hälsoinfluerade
  • Om rökning tillåts, se till att det är en väl fungerande avgränsad yta
  • Överväg att ansluta er till nyckelhålet på restaurang om det är aktuellt
  • Inventera vad ni gör för att välkomna exempelvis rullstolsburna, synsvaga, hörselskadade och personer känsliga mot doften


Ledarskap & Arbetsmiljö
 

  • Sätt stora mål för verksamheten och bryt ner dem till mindre mål för respektive medarbetare, där de fått vara med och påverka
  • Var den förändring du vill se, kör inte fossildriven bil själv, om det är viktigt för era hållbarhetsmål i verksamheten
  • Inventera vilka dolda kompetenser och intressen som finns bland medarbetarna och dra nytta av dessa 

 

Källa: Blekinge Arkipelag

 

 

Mer på temat: I Tillväxtverkets egen kunskapsbank finns avsnitt kring olika frågor inom hållbarhet som kan vara värdefull för dig och din verksamhet:

Finns det något material du inte kan ta del av? Hör av dig till oss via mail så hjälper vi dig.