Nytt projekt: Stärkt värdskap mot internationellt reseled (SVIR)

Det hela började med pandemin.

Förutom alla de prövningar som restriktioner, reseförbud och de uteblivna besökarna innebar, blev det även svårare för företagen att arbeta med researrangörer. Detta kunde bero på två saker. 1) Obefintliga resurser att lägga på långsiktiga insatser som inte gagnade verksamheten här och nu eller handlade om att överleva. 2) De tidigare erfarna Sverigecheferna hos de stora europeiska researrangörerna varslades, och stor kunskap om destinationen försvann.

Samtidigt rapporterades det om att möjligheterna för svensk besöksnäring hos tyska researrangörer var större än någonsin. Researrangörens roll blev snart starkare tack vare tryggheten med paketresan, men även då Sverige som destination nådde rekordstort utrymme bland researrangörernas utbud. På bekostnad av de långväga destinationerna följde man marknadens efterfrågan på mer närliggande, säkra och trygga destinationerna med gott om natur. Såsom Sverige.

Nu, när dessa utmaningar men även möjligheter ligger framför oss, vill vi underlätta för besöksnäringsföretag samt bidra till att man känner sig mer trygg och säker i sitt researrangörsarbete.

Inom projektet kommer tre insatser göras.

  1. En värdskapsutvecklingsplattform. En digital kurs som vänder sig till besöksnäringsföretag som vill lära sig mer om reseledet och hur researrangörsarbete funkar. Klar vinter 2022.
  2. En partnerutvecklingsplattform. En digital kurs som erbjuds researrangörer som är intresserade av Kronoberg för att öka kännedomen om destinationen. Klar sommar 2023.
  3. En destinationsfilm för målgruppen researrangörer, som mer effektiv marknadsföring. Destinationsfilmen kommer även besöksnäringsföretag kunna använda. Klar vinter 2022.

Genom att öka kännedomen och förståelsen för varandra (lokala besöksnäringen samt internationella reseledet) vill vi skapa förutsättningar för mer framgångsrika och effektiva samarbeten.

För att resultatet ska bli så bra som möjligt ser vi fram emot engagemang från de av er som är intresserade av eller redan känner er erfarna inom researrangörsarbete. Hör av dig om du vill veta mer! Kontakta Thereze Lindén

 

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Kronoberg.