Grimsnäs Herrgård - Årets turistentreprenör!

 

 

Grimsnäs är en småländsk herrgård med B&B och restaurang. De står för det genuina och äkta i mat, miljö och hållbarhet. När pandemin slog ut bokningarna över en natt var det småländsk kreativitet som ledde till ökad hållbarhet både för ägarna själva och företaget. För långsiktig utveckling och förmågan att ställa om tilldelas nu Sune och Mia Markmann utmärkelsen Årets Turistentreprenör i Kronobergs län.

 

– Vi blev väldigt överraskade när vi fick beskedet, säger Sune Markmann med småländsk ödmjukhet. Vi har jobbat på sedan 2008 och det är väl inget konstigt med det. Det har varit självklart för oss att ta emot våra gäster med omtanke och kvalitet. Att stanna upp och tänka nytt tog vi som ett naturligt steg som faktiskt blev till stor nytta för oss, fortsätter han.

 

– Men vi är förstås väldigt glada. Det känns stort att vara med i gänget bland alla fina företag som fått priset före oss och ett kvitto på att vi är på rätt väg. Tänk att total hopplöshet i våras kunde vändas till något så positivt för vår verksamhet. Sedan i juni har vi haft fullt upp och i dagarna planeras det för bröllop.

 

Sune och Mia stannade upp när pandemin kom och funderade på hur de egentligen ville driva sitt företag – och inte minst viktigt – hur de ville leva sina liv. Det resulterade att de satsar ännu mer på kvalitet framför kvantitet. Färre rum men med höjd standard – dusch och toalett ska finnas på alla, fler mindre sällskap som de hinner ta hand om. Bussgrupper är ett minne blott. Ännu mer tid för mat lagad från grunden. Den upplevelsen vill de ge sina gäster och samtidigt balansera sina egna liv.

 

Egentligen borde de inte vara så ödmjuka inför utmärkelser. De har varit utsedda till Sveriges bästa B&B enligt tidningen Expressen, de har vunnit STF:s Årets kudde i kategorin mat, de har 9,3 i rating på booking.com och silver på TripAdvisor. Detta talar sitt tydliga språk.

 

Grimsnäs Herrgård ligger i Glasriket-kommunen Lessebo och där är Karin Bååth näringslivschef:

 

– Vi på kommunen är så klart glada och stolta, säger hon. Att gå från fullbokat till 10 % över en natt och sedan vända det till en succé både för gäster och dem själva – DET är äkta småländsk klurighet och envishet.

 

Priset Årets Turistentreprenör i södra Småland är instiftat av Almi Företagspartner i Kronobergs län och Destination Småland. Oskar Wijk, VD på Destination Småland, instämmer:

 

– Mia och Sune Markmann på Grimsnäs Herrgård har på småländskt vis, vänt motgångar till möjligheter. De har under vad som är besöksnäringens mörkaste år gjort varaktiga förändringar och drivit på sitt hållbarhetsarbete i tre dimensioner, mer ekologiskt-, mer socialt- och mer ekonomiskt hållbart.

 

Grimsnäs Herrgård har även nominerats till nationella Årets Stora Turismpris. Det delas ut för 27:e året i rad av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman. Varje region har i år nominerat ett företag eller annan organisation som under coronapandemin arbetat med sin verksamhet på ett innovativt och hållbart sätt. Tillväxtverket har i år valt att lyfta alla länens nominerade som vinnare och priset är 10 000 kr. Grimsnäs Herrgård har sällskap av bl.a. High Chaparral, Ronneby Brunn och Kolmårdens djurpark, som alla har ställt om var och en på sitt sätt.

 

Juryns motivering lyder:

 

Grimsnäs Herrgård drabbades precis som majoriteten av alla boendeanläggningar i vårt län. Från en natt så försvann nästan alla bokningar, bröllop, fester och konferenser avbokades snabbt. Sune och Mia Markmann som äger och driver Grimsnäs Herrgård hanterade detta på ett småländskt vis. För att snabbt skaffa sig likviditet och handlingsutrymmet så valde de att avyttra egendom som de kunde vara utan, detta gjorde med en hållbarhetstanke… ”-behöver man verkligen två bilar”

 

De uteblivna gästerna skapade tid som direkt nyttjades för att förbättra lokalerna, de satsade på färg och virke för att utveckla, förbättra, underhålla. 

 

För att anpassa sig till folkhälsomyndighetens riktlinjer så stängdes ett antal rum och verksamheten omdisponerades så att alla rum fick ett eget badrum, ingen skulle längre dela badrum. Man arbetade väldigt aktivit under en period på sociala medier för att på ett kostnadseffektivt sätt nå ut med informationen om de åtgärder man vidtog. Detta uppskattade gästerna och det ledde under våren och sommaren till färre antal gäster men med möjlighet att ge varje gäst bättre service. Verksamheten fick ännu nöjdare nöjda och rent ekonomiskt så ökade täckningsbidraget per gäst. En förflyttning skedde mot en mer medveten och krävande gäst men som samtidigt var beredd att betala för god service, mat lagad med omsorg och kvalitet samt ett genuint småländska familjära sätt att serva med ett leende. Detta arbete och omställning har lett till varaktiga förändringar för en mer hållbar verksamhet utifrån hållbarhetens tre dimensioner. Färre gäster med mer kvalitet och längre stanntid, bättre TB per gäst och en bättre arbetsmiljö för ägare och personal där möjlighet och tid ges att se varje gäst.

 

Under Corona våren och sommaren så har ledig tid inte bara lagts på att rusta upp och förbereda den egna verksamheten. Flera initiativ och kontakter har tagit i olika nätverk och samverkansprojekt har startat och intensifierats. När det har uppkommit ledig tid så har den direkt lagts på att tillsammans med andra aktörer i Glasriket och Utvandrarbygden för att tillsammans gå stärkta ur denna svåra tid.

 

Pristagarna Sune och Mia Markmann tillsammans med Karin Bååth, Näringslivschef Lessebo kommun, Angelica Karlsson, Kommunalråd Lessebo kommun (C) och Oskar Wijk, VD Destination Småland

 

 

Oskar Wijk läser upp juryns motivering och lämnar över diplomet till pristagarna.

 

 

Skål och stort grattis Sune och Mia!