Corona-effekterna på reseledet

Skrivet 30 april 2020

Det är förstås alldeles för tidigt för att sia om framtiden när vi är mitt uppe i denna kris. Olika prognosinstitut spår olika scenarier. För oss på Destination Småland är det viktigt att lyssna in detta men vara ödmjuka för det faktum att det trots allt endast är kvalificerade gissningar.

I skrivande stund står nästan hela Tysklands reseindustri stilla. I siffror betyder det att 11 000 resebyråer är stängda, 4 000 bussbolag (varav 1500 med utlandsresor) har ingen verksamhet igång, 223 000 företag inom Dehoga (Hotell- och restaurang), varav 32 000 hotell och 72 000 restauranger är igenbommade. Utav de 38 stora flygplatser med genomsnitt 20 miljoner passagerare per månad ser man senaste månad ca 4% av passagerarantalet.

För de 2500 researrangörerna i Tyskland arbetar man i olika utsträckning. Det avgörs till stor del vad för typ av verksamhet man driver. I samtal med våra kontakter i Tyskland tror man att de s.k. Norden-specialisterna bör klara sig bättre än många andra. Detta till stor del för att intilliggande destinationer kommer vara mer attraktiva när restriktioner väl lättar. Sverige i synnerhet anses både nära, tryggt och miljömässigt hållbart. I tysk media pågår intensiva diskussioner gällande kommande sommarsemester, som man längtar så till efter en tuff tid med restriktioner. Ofta lyfter man här destinationer i norr som alternativ istället för de populära kring medelhavet.

Om Sverige fortfarande är ett intressant resmål för 2020 hänger förstås helt på vilka restriktioner som gäller. Just nu menar tyska politiker att man bör vara försiktig med att boka semester i sommar och snarare blicka mot hösten. Fram till 14 juni råder en generell varning mot alla typer av icke-nödvändiga utlandsresor.

För oss som samarbetar med reseledet är det positiva vi tar med oss från det här, att researrangören blir allt viktigare för både sina befintliga kunder och nya målgrupper. Vi har tidigare berättat om varför researrangörer är så populära hos turister; det är tryggt, snabbt och enkelt. (Läs mer om det här) I sviterna av covid-19 är vi övertygade om att den förstnämnda punkten kommer att spela en ännu mer central roll. Det är tryggt just eftersom paketresans* köpare alltid har rätt till pengarna tillbaka.

I tillägg till detta ser nu många researrangörer över sina avbeställningsskydd samt ombokningsmöjligheter för att erbjuda fördelaktiga avtal och på så vis uppmuntra resenärer att våga boka nya resor. På flera håll ser även några av de stora turoperatörerna att bokningar nu kommer in för vintern 20/21 samt sommaren 2021, många betydligt tidigare än vad man brukar.

Destination Småland följer såklart utvecklingen noggrant och håller en nära dialog med arrangörerna och de experter vi samarbetar med inom respektive prioriterad marknad. Har du frågor så kontakta gärna Thereze.

Utöver detta gör vi allt vi kan för att vara en attraktiv samarbetspartner när arrangörerna arbetar på nya produkter vilket gör att vi fortsätter bearbeta reseledet i den mån det går just nu. Läs gärna mer om vår tidigare nyhetsuppdatering här.

Vår tyska samarbetspartner sedan många år, Birgit Boch Schröder, har ett nyttigt nyhetsbrev (på svenska) för dig med intresse av vad som händer i tyska resebranschen under coronakrisen. Vill du veta mer om vilken verklighet dina tyska besökare lever i just nu, vilka tyska hashtags som är aktuella, och vilka restriktioner som gäller för tillfället – signa upp dig på Birgits nyhetsbrev! Du hittar nyhetsbrevet här (Uppdaterat 14/5).

 

 

 

*En paketresa:

  • består av minst två olika typer av resetjänster, till exempel transport, boende, hyra av bil eller motorcykel eller en turisttjänst. En turisttjänst kan vara ett teaterbesök, ett idrottsevenemang eller liknande.
  • pågår i minst 24 timmar eller innehåller en övernattning.

Vill du läsa mer om paketreselagen, konsumentverkets ”Hallå Konsument” informerar.