Getnö Lake Åsnen Resort vinnare av årets Turismpris i Kronobergs län

Ingrid Olsson, VD och ägare av Getnö Lake Åsnen Resort, har vunnit Årets Turismpris 2024 i Kronobergs län och därmed nominerats till Stora Turismpriset på nationell nivå.

Hon har framgångsrikt utvecklat anläggningen i det privata naturreservatet till en semesterdröm för turister, främst från Tyskland, Danmark och Nederländerna. “Naturen är som plåster för själen,” säger Ingrid.

Juryns Motivering:
Ingrid Olsson är en eldsjäl och genuin entreprenör inom besöksnäringen som på bästa sätt bidrar till den positiva Sverigebilden. Hon brinner för naturupplevelser och hållbarhet, och hon är fast besluten att ge sina gäster minnesvärda och autentiska upplevelser. Hennes arbete präglas av småländskt företagande där klurighet, samverkan och äkthet står i fokus. Ingrid har inte bara satt Getnö Lake Åsnen Resort på kartan utan även hela destinationen Åsnen och Småland, ur både ett svenskt och internationellt perspektiv.

Getnö Lake Åsnen Resort förenar historiska rötter med framtidsvisioner. Getnö Gård har anor sedan 1300-talet och är nu en modern semesteranläggning som erbjuder naturnära boende i form av 150 platser på naturcampingen och 14 stugor. Ingrid prioriterar närheten till naturen och hållbarhet genom att bland annat erbjuda guidade turer i små grupper för att minimera naturpåverkan, servera råvaror från egen skog och fiskevatten samt satsa på solenergi. Gästen står i centrum, och stamgäster får till och med plantera ett äppelträd, som symboliserar kunskap och beständighet.

– “Jag är hedrad, stolt och ödmjuk över att få ta emot Årets Turismpris, säger Ingrid Olsson. Det känns helt fantastiskt! Jag vill tacka min familj, styrelsen och hela Team Getnö som stöttar, jobbar och gör det möjligt att förverkliga drömmar och visioner.
Getnö och hela Destination Åsnen betyder mycket för mig, fortsätter hon. Naturen står mig varmt om hjärtat. Jag är så tacksam över att få bo och verka i detta naturparadis och att kunna dela med mig genom att ge mina gäster unika naturupplevelser, lugn och avkoppling. Naturen är som plåster för själen.”

Ingrid främjar också besöksnäringen genom att sprida kunskap om naturens värde och dess påverkan på människors välbefinnande. Genom guidade upplevelser som “Naturskola för barn” och “Fiskgjusesafari” inspirerar hon till att respektera och uppskatta naturen. Som Nationalparksambassadör arbetar hon för att öka medvetenheten om Åsnens Nationalpark och dess känsliga värden.

– Ingrid Olssons engagemang och fokus på hållbarhet och genuina upplevelser har starkt bidragit till att göra vår region till en attraktiv destination, framför allt för internationella besökare, säger Eric Wickell, VD på Destination Småland. Hon är en sann entreprenör och en drivkraft i utvecklingen av Destination Åsnen – en värdig vinnare och en fantastisk förebild inom besöksnäringen.

Det är det regionala bolaget för besöksnäringen – Destination Småland –  som delar ut priset till Årets Turismentreprenör i Kronobergs län. Det är samtidigt en nominering till Stora Turismpriset på nationell nivå.
Det delas ut årligen till ett företag eller en organisation som har bidragit till att utveckla besöksnäringen på ett innovativt och hållbart sätt. Priset, som tilldelas för 31:a året i rad av Tillväxtverkets stiftelse för kunskapsfrämjande inom turism, syftar till att sprida kunskap inom branschen. De 21 kandidaterna nomineras av turismorganisationer i sina län, och vinnaren utses den i december i samband med konferensen “Besöksnäring på agendan.”

Länkar:
Getnö Gård
Om Stora Turismpriset
Till vårt pressrum på MyNewsDesk

Kronobergslän fem senaste vinnare
2023 Huseby Bruk
2022 RentBike
2021 Kosta Safaripark
2020 Grimsnäs Herrgård
2019 IKEA Museum